Usein kysytyt kysymykset


Mikä/Kuka on doula?

Doula on odotuksessa, synnytyksessä ja lapsivuodeaikana kanssasi toimiva tukihenkilö joka pitää huolta sinusta ja mahdollisista läheisistäsi jotka ovat synnytyksessä mukana. Doula tarjoaa sinulle tietoa, turvaa, tukea, vinkkejä ja lääkkeetöntä kivunlievitystä tarpeidesi ja toiveidesi mukaan. Hän on rinnallasi koko synnytyksen ajan, eikä hänellä tule vuoronvaihtoja kuten esim kätilöllä. Doula ei ole lääketieteen ammattilainen, vaan tekee kätilöiden ja lääkäreiden kanssa yhteistyötä saadakseen sinun kokemuksestasi mahdollisimman hyvän ja turvallisen.  Doula vapauttaa kumppanisi/läheisesi olemaan vierelläsi täysin, antaa tarvittaessa konkreettisia vinkkejä siihen kuinka tukea sinua eri tavoin ja vähentää teidän stressitasojanne. Doula on tukena myös mukana oleville läheisillesi, tarjoten infoa ja kuuntelevaa korvaa, sillä usein tilanne on heillekin jännittävä ja vieras!  


Mitä tapaamisissa tapahtuu? 

Tutustumistapaaminen (etänä)

Etätutustuminen on noin puolen tunnin mittainen keskustelu, jossa mietitään yhdessä olisinko oikea Doula juuri sinulle/teille. Kerron tarjoamastani avusta sekä kyselen omista odotuksistanne, toiveistanne ja tarpeistanne, jotta voitte parhaan tietonne mukaan tunnustella miltä tuntuisin teidän doulananne. Tutustumiskäynti ei velvoita mihinkään ja päätös kannattaakin tehdä vasta tapaamista seuraavina päivinä.

Odotusajan tapaamiset

Odotusajan tapaamisissa voidaan valmistautua synnytykseen keskustelemalla sen aiheuttamista kysymyksistä ja mahdollisista huolista. Voimme läpikäydä mahdollisia edellisiä synnytyskokemuksiasi ja miettiä mitkä asiat niissä tuntuivat hyvältä ja jos jokin asia jäi vaivaamaan. Käynneillä myös opetellaan erilaisia kivunlievitys- ja rentoutumismenetelmiä, sekä  mahdollisesti työstetään yhdessä synnytyskirjettäsi (synnytystoivelistaa) ja tutustutaan paremmin, jotta luottamus välillämme olisi mahdollisimman vahva synnytyksen käynnistyessä. Voin myös auttaa kodin valmistelussa uuden perheenlisäyksen tuloon, sekä auttaa muissa arjen järjestelyissä.

Jälkitapaaminen

Jälkitapaamisessa käymme läpi synnytyskokemustasi ja sen aiheuttamia tunteita ja mahdollisia kysymyksiä. Keskustellaan siitä kuinka uusi arki sujuu ja onko osa-alueita joihin kaipaisitte lisää tukea. Tapaamisen aikana voin myös esimerkiksi siivota kotianne, pyykätä, keittää kahvit, ulkoiluttaa ja ruokkia lemmikit tai tehdä muita apua tuovia kodinaskareita. Jälkitapaaminen on tärkeä osa doulan ja asiakkaan suhdetta, joka sulkee yhteisen matkan jättäen osapuolille rauhallisen mielen.